Play by the rules

..du lissom!

Hvilke regler? Er det feriebadeloven vi snakker om? Den som sier at ferie er å bade? Den følger jeg gladelig. Eller er det regnskapsloven, barnehageloven, arbeidsmiljøloven eller rett og slett janteloven vi snakker om?

Ferie er å bade! Det sier loven!

«Det er så mange regler!» Klagen kommer fra en tenåring som må sette skoene inn i hylla, henge jakka på knaggen (ikke i en haug på gulvet), kaste shampoflaska når det en tom, klippe gresset et par ganger hvert skuddår, legge mobiltelefonen på kjøkkenet når han skal sove og være inne til klokka halv ti. En gang måtte han til og med støvesuge og ta ut av oppvaskmaskinen på samme dag - og det uten at det var lov å banne - for det sier mammaloven.

Jeg tror, for øvrig, mammaloven går over alle andre lover.

Både i barnehage og i skole finnes det utallige lover og regler. Da jeg begynte på skolen jeg jobber ved, fikk jeg til og med utlevert et skriv(!!) som het  «Uskrevne(!) regler ved vår skole». Det var de reglene som ikke var så regler at de måtte skrives ned, men som vi samtidig måtte ha oversikt over og det derfor var greit å ha på et ark: Bare kaste snøball på blink - ikke løpe i gangene - ikke klatre på taket for å hente ball.

Det sto ikke her at det ikke er lov å slå. Det er en regel som står skrevet ned, nemlig.

Nå skulle en kanskje tru at det var bare voksne som lagde regler. De som mener det har ikke hørt barnehagebarn langt inne i leken, rett før leken kommer til «point of no return». Reglene er kanskje det viktigste fundamentet i leken. Hvem skal ha hvilken roller: mor, far, barn eller hund?  Hva skal være lov og ikke lov? Hva gjør man hvis man er hund eller mor eller far?               Hvem bestemmer hvordan leken skal fortsette?

Her hjemme hører vi ofte de tusen ulike reglene for klinkis. Jeg tror vi skal være glad disse ikke er skrevet ned. De forandrer seg ofte  - og ofte til vår åtteårings fordel - av en eller annen merkelig grunn. Det tar litt tid før spillet er ferdig - man må jo tross alt bli enige om reglene først :) 

http://miestidsmaskin.blogspot.no/2011/05/klinkekuler.html

Opplæringsloven har også noen viktige regler og nytt i år er opplæringsloven § 9a. Skolene skal ha «nulltoleranse» for mobbing og «Skolemiljøet skal fremme helse, trivsel og læring». Skolene skal ikke bare sørge for at det ikke foregår mobbing. Skolemiljøet skal også bidra positivt til elevens helse, trivsel og læring. Det sier loven. Det er en regel og det forplikter. Spennende, synes jeg. Skole handler sjelden bare om tester, teori, lekser og læring, nemlig. Det handler vel så mye om trivsel

-  og trivsel er vel et fint ord å drodle videre på, Heidi?

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits