Å falle mellom to stoler?

Eller kommuner, da, som det handler om i dette tilfellet. Å havne i Løten, når både Hamar og Elverum har legevakt, akuttmottak og sykehus.

Tro meg, jeg er ikke av de som klager på det norske helsevesenet. Jeg har nemlig testet det ut i flere sammenhenger etter at jeg ble mor. Og stort sett er jeg er overveldet over gulloddet vi har trukket vi som bor her i Norge. Podene har alle som én testet ut ulike seksjoner av helsevesenet. Brannskader, brudd i nese, ribbein og arm, astma, infeksjoner, tøff start på det hele, epilepsianfall og hørselsskade - en av podene fikk til og med sugd ut væske fra en byll i håndleddet.

Og ingenting av dette har vi betalt for. Han mellomste ble lagt i narkose over 15 ganger for stell av brannsår - og ennå fikk vi ingen regning i posten.

Så nei, jeg er ikke av de som klager på det norske helsevesen.

Det var godt å bo i Norge da denne poden kom til verden.

DET betyr ikke at det ikke finnes forbedringspotensiale. Og det handler i utgangspunktet ikke om personer. De fleste vi har møtt er dedikerte, hyggelig, flinke folk, selv om jeg synes det var ufint av den legen som kalte babyen min for stygg under en undersøkelse(!!).

All ære til de fantastiske sykepleierne vi har møtt på veien, som har trøstet, informert, underholdt og servert. De må være laget av noe særegent.

Så var det disse to stolene da.. Det er et forbedringspotensiale, men kanskje aller mest på systemnivå.

Vi er så «uheldige» at vi bor i Løten. Det betyr at hvis vi brekker en arm i Trysil og kjører rett til Elverum sykehus, som jo er på vei hjem, så må vi reise videre, forbi Løten (25 min fra Elverum) og til legevakten i Hamar (25 min fra Løten) for å få rekvisisjon til å ta røntgen på sykehuset i Elverum (50 min fra Hamar). Da passerer du riktignok hyggelig Løten på veien både til og fra.

Dumt å brekke armen før klokka 17.00, men det visste jo ikke vi.

Er du så uheldig at du brekker hånda slik at du kommer til Elverum litt før klokka 15.00 er det nemlig ingen lege som kan ta en titt og skrive en rekvisisjon til røntgen FØR KLOKKA 17.00, selv om røntgenavdelingen, akuttmottaket og barneavdelingen er på samme sted. Nei, legen kommer ikke før klokka 17.00, samme hvor mye du har brekt armen, og er du i tillegg så uforsiktig at du holder deg på albuen når mor mistenker brudd i håndleddet, ja, da er det nok ikke brudd heller.

En skulle tru at du da bare kunne du reist til fastlegen på Løten (25 min fra Elverum), for å få den underskriften, MEN de svarer ikke på telefon etter 14.30 med mindre det står om livet, og det gjør det tross alt ikke når 14 åringen har brudd i armen.

Det du kan trøste deg med er at du får en pause i Løten (25 min fra Elverum) på vei til Hamar (25 min fra Løten), fordi legevakten i Hamar tross alt ikke åpner før klokka 17.00. Gi poden en paracet så lenge.

Artig var det, så lenge det varte.

Vi har vært borti problematikken en gang før. Da brakk poden, (den samme, faktisk) nesa. Både brudd- og barneavdeling ligger i Elverum, men Løten hører nå engang til Hamar legevakt. At de ikke engang vil høre hva som har skjedd med den skadde før du har hele fødselsnummeret, adressen og telefonnummer, hører til et annet forbedringsområde, men at gutten med knust nese og hjernerystelse først må til Hamar, for så å bli fraktet i ambulanse til Elverum (hvor han burde vært i første omgang) - se det er forbedringspotensialet sitt det.

Så bortsett fra det - så er vi utrolig heldige som bor i Norge og har det helsevesenet vi har. Sjansen er til stede for at vi skal teste det litt til før disse podene forlater redet. Vi håper bare at vi da befinner oss nærmere Hamar enn Elverum. 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits