Look at me...!

"Look at me..

there has to be

something more than what they see"

Se det, ja! Disse ordene sang Sandy (Olivia Newton-John) i filmen Grease. Ungdomssfilmen fra 1978 viser at det var viktig å bli sett - også i «gamle dager». Kontrastene er likevel store til dagens ungdom. Du skal ikke se meg som jeg er. Æru gæærn? Jeg er jo ikke meg før jeg har filt og lakket neglene, lagt på tre ulike lag med foundation (det heter virkelig ikke brunkrem, mamma!) to lag med pudder utenpå det, olje for laaange øyevipper og vakkert hår, og kompresjonstights og BH med innlegg.  


Vi ser det vi vil...
For en krise om du hadde sett meg som jeg er! Ikke tro det er annerledes for gutta. Riktignok litt mindre tid på sminke, men antagelig ikke mye mindre tid foran speilet. Nå skal det pumpes og trenes og muskler skal bygges, må vite.

Jada, det har vel alltid vært sånn. Det var ikke så viktig at du så meg som jeg var da jeg var tenåring, bare du så meg som kul eller kanskje sexy. I alle fall ikke søt. Ingen over ti år synes det er kult å være søt. Sandy gikk jo fra søt og yndig til lekker og sexy.


Forskjellen ligger i hva som påvirker oss. Sandy ble påvirket av jentegjengen. Faktisk mer det enn av gutta. Superenkel forskning viser at hunnkjønn sminker seg for andre hunnkjønn, ikke for hannkjønn. De vil være like pene eller aller helst penere enn hun andre, vet du.

Og så er det disse Kardashians, da. Vakre, uhorvelig rike jenter som lever av å bli sett. Se meg på insta, se meg på snap, se meg i realityshow. Du kan til og med se meg på nyhetene hvis jeg slår opp med kjæresten. Bruk disse for stoore, fine lepper (eller bruk leppefyll). Tren slik for stor, fin rumpe (eller fyll den med silicon). Denne push-up bh en må alle ha (eller la kirurgen fikse det på 18 års dagen din).


Mulig jeg er litt kritisk, men ..

Heldigvis har vi ikke slike forbilder i Norge. Ja, bortsett fra Sophie Elise, da. Den jenta er ikke dum. Bare litt uklok. Tanken på at hva Norges største blogger har gjort for å fikse utseende sitt skremmer en tenåringsmor. Pupp, lepper, nese... bare ikke se meg som jeg er.

Det der går naturlig over det, har jeg skjønt. Etter fylte førti skjedde det nemlig noe med synet. Joda, jeg kan se deg som du er, men jeg må bare finne brillene mine først.

For det er jo godt å bli sett. Det er godt når noen legger merke til noe ved deg som betyr noe. Kanskje sliter du deg på jobb med dundrende hodepine uten å fortelle det til noen? Da er det godt at en kollega kan si; «jeg ser at du virkelig har gjort en innsats. Du burde egentlig ikke vært her i dag.» Eller som Bjørn Eidsvåg synger: "Eg ser du har det vondt."

Og tenk om noen tar deg i fersken når du gjør noe du er stolt av. Hvor artig er ikke det? Å få skryt! Det vokser vi aldri fra, selv om vi kanskje ikke er så gode til å ta imot.


Heldigvis er ikke synet så svekket at jeg ikke ser naturen. Jeg elsker når jeg kan finne gode motiv og fange de med kameralinsen. Et islagt tjern, vakkert fjellandskap, solnedgang på vei hjem fra jobb, måneskinnstur på Budor.


Å se er å oppleve, nyte, glede seg over.

Å bli sett er gull; om du er barn, between, teen,voksen eller gammel.

Vi ser det vi vil. Ikke sant, Heidi?

 

2 kommentarer

Ane Cecilie

20.01.2017 kl.00:51

Læring, Heidi - vi går rett i kjernen. Læring:)..har du fått det før også???

utfordret

20.01.2017 kl.07:35

Takk for godt innlegg! Tar på linsene og betrakter omgivelsene med haukeblikk??Har skrevet noe om læring før, ja. Kan forsøke nå også, jeg??

Skriv en ny kommentar

hits