ENGASJER DEG!

Hva engasjerer deg?

Har du tenkt over det? Hva er det som virkelig engasjerer deg?

Alle har vi noe vi interesser oss for og bryr oss om, men hva engasjerer oss virkelig, og hva vil det si å bli engasjert?  Noen av mine venner tenker at engasjement betyr å «go all in!» eller kort fortalt av en kollega: «Entusiasme, tilstedeværelse, omsorg, ta i et tak, søke etter kunnskap, finne løsninger, motivasjon, humør, ris og ros, energi...» Enklere kan det vel ikke sies..:)

Utfordreren (les: Heidi) henviser til det Trude Anette Brendeland kaller «the point of no return» når hun tenker engasjement. Det er på det tidspunktet i barns lek hvor de er så «inne» i leken at det ikke finnes noen vei tilbake. På dette tidspunktet er de så engasjert i det som skjer at de rett og slett kan tisse på seg -for de kan jo ikke gå på do akkurat i det dinosaurene kommer trampene bortover sletta eller krokofantene smyger gjennom myra eller kokkoduene stuplander for å fange fluedillene som har rede bak stolen? Nei, da passer det dårlig å gå på do, så det får gå som det går.

Nå må vi vel ikke nødvendigvis engasjere oss så mye at vi tisser i buksa, men lar vi oss engasjere?

Jo, vi er jo engasjerte. I alle fall vi som har barn. Vi engasjerer oss i skolearbeidet. Vi har jo fått beskjed at vi skal følge opp lekser, lese på it`s learning, stille opp som klassekontakt, FAU- medlem, delta på dugnad, stå vakt på discokvelden, gå nattravn....ja, for du engasjerer deg vel i barna dine?

Driver de idrett, sier du? Ja, da engasjerer du deg kanskje litt der og? Står på kanten av banen fra poden sparker ballen i alle retninger og ikke helt har skjønt hvorfor det er et mål på hver side, til sommerferien hvert år legges en uke ved Norway cup og en uke ved en eller annen cup i Sverige eller Danmark. Et par dugnader engasjerer deg kanskje også? - spyler sykler eller serverer grøt til Birkebeinere  -eller steker vafler. For å ikke snakke om alt du selger av dopapir, kjeks og rabattkort på kjøpesenteret. Ja, for du er vel engasjert? Det er jo for unga dine!

Det er ikke bare vi som har barn som engasjerer oss. Det finnes de som har like stort engasjement for dyr, eller for naturen, eller kanskje for politikk? For å ikke snakke om det som kanskje engasjerer størst del av verdens befolkning; fotball! Det engasjerer de store folkemasser, det!

Det er også noen supermennesker (de har gjerne minst fire barn) som engasjerer seg i alt dette og i tillegg bruker en uke av ferien til å hjelpe flyktninger på Rhodos. Jeg bøyer meg i støvet - og det er ikke ironisk. 

Kanskje de til og med engasjerer seg i jobben de har? Tenk å være engasjert i jobben sin! Det må være godt. Det er faktisk ikke bare godt - det er nødvendig, viser forskning. "Engasjement gir deg superkrefter på jobb" leser vi på hjemmesiden til Haugesundregionens næringsforening. Juhuu! Professorstipendiat Steffen Torp ved Høgskolen i Vestfold har gjennom studier funnet ut at dårlig psykososialt miljø på jobben ofte fører til lavt engasjement, som igjen kan føre til depresjon. Det lønner seg for arbeidsgivere å stimulere ansattes engasjement, og det lønner seg som ansatt å være engasjert: «Entusiasme, tilstedeværelse, omsorg, ta i et tak, søke etter kunnskap, finne løsninger, motivasjon, humør, ris og ros, energi» som min kollega (eller faktisk en ansatt:) sa. Det smitter nemlig og andre vil også få en følelse av engasjement. Kunder vil merke at her jobber det engasjerte folk- her er det godt å være.

Men er det slik at vi har så mye å engasjere oss i at viktige saker ikke betyr så mye lenger? Ikke kommer opp på prioriteringslista? Den tragiske flyktningkrisa, eldre på hjem, ensomme -det er mange som trenger at vi engasjerer oss i deres sak. «Vi kan ikke hjelpe alle, men vi kan gjøre litt» blir det sagt .. og slik er det vel i verden. Vi kan ikke engasjere oss like mye for alt, men åh - for noen valg vi stilles over noen ganger. Og hvis alle gjør litt når krisa er som størst... da redder vi kanskje menneskeheten ..litt?

Engasjer dere! Vi kan ikke hjelpe alle, men vi kan alle gjøre litt!

Utfordring:

Heidi; Hva tenker du om stereotyper?

 

6 kommentarer

missmommy.blogg.no

21.09.2015 kl.23:33

Flott blogg og artig innlegg;) ha en god natt!!

Ane Cecilie

21.09.2015 kl.23:40

Så hyggelig å høre. God natt, ja:)

Heidi

22.09.2015 kl.07:10

Jess😊 Visste det. Bra, AC! Men....stereotyper, hehe, du er sikker på at du vil ha mine skrevne ord om det på trykk?

Ane Cecilie

22.09.2015 kl.08:43

Tja.. Jeg tar sjansen :)

utfordret

25.09.2015 kl.21:21

Takk for det :-)missmommy.blogg.no:

utfordret

25.09.2015 kl.21:21

:-)Ane Cecilie:

Skriv en ny kommentar

utfordret

utfordret

40, Hamar

Kategorier

Arkiv

hits